دوره 2، شماره 6 و 7 - ( 11-1394 )                   جلد 2 شماره 6 و 7 صفحات 248-239 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

معتمد لنگرودی فاطمه، جان‌احمدی فاطمه. منبع‌شناسی پژوهش در تاریخ دولت حمدانیان. فصلنامه نقد كتاب تاريخ. 1394; 2 (6 و 7) :239-248

URL: http://htybr.faslnameh.org/article-1-177-fa.html


چکیده:   (1863 مشاهده)

سرزمین شام به علت ویژگ یهای طبیعی و فرهنگی و قرارداشتن در همسایگی امپراتوری رو مشرقیاز همان عهد ظهور اسلام مورد توجۀ مسلمانان بود. این سرزمین در زمان خلافت عمر بن خطاب به تصرف مسلمانان درآمد و سپس با تشکیل دولت اموی در شام به مرکزیت دمشق و رونق بخش اداری حکومت و بنای عمار تهای عظیم به اوج شکوفایی در تمدن اسلامی نائل شد و بعدها با تشکیل دولت عباسی - گرچه ب هظاهر مرکز خلافت به بغداد منتقل و از رونق شام کاسته شد و ب هرغم جن گهای شام و روم در سدۀ چهارم هجری - همچنان اهمیت خود را در زمینۀ سیاسی و اقتصادی و سی فالدوله - که از نظر سیاس ینظامی نقش « دولت حمدانی » حفظ کرد؛ زیرا در منابع اسلامی نام مؤثری در جن گهای مسلمانان با روم و قبایل شورشی شام ایفا کرده است - درخشش خاصی دارد. همین موضوع باعث شده است شام از اهمیت بسیاری در تحولات سیاسی، نظامی و اقتصادی برخوردار شود و از طرف دیگر به علت غنای اجتماعی، فرهنگی و دینی، همواره مورد توجه محققان باشد. 394 ه.ق) در زمرۀ دول تهای شیعی صاحبنامی است که مقتدرانه بر بخش – دولت حمدانی ( 292 مهمی از سرزمی نهای اسلامی در سرحدات و ثغر شام حکم م یراند. غزوات و جهادهای مکرر حمدانیان با بیزانسیان موجبات شهر تشان در تاریخ شده و تحرکات نظامی و مناسبات سیاسی دولت حمدانیان نیز از چشم تیزبین مورخان دور نمانده است و بسیاری از مورخان به ثبت این تحرکات نظامی اقدام کرد هاند. در این زمینه منابع اسلامی فراوانی چون تواریخ عمومی، تواریخ محلی، سفرنام هها و حتی دیوا نهای شعر وجود دارند که م یتواند روشنگر اوضاع سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی عصر حمدانیان در حوزۀ شام باشد. اهمیت این دولت از نظر حفاظت فرماندهان شجاع آن از قلمروی اسلامی در برابر حملات رومیان و نیز به دلیل حضور شاعران سخنوری چون ابوفراس حمدانی و متنبی، همچنین با توجه به مبادلۀ کالاهای کشاورزی و معدنی از حوزۀ شامات به سرزمین روم، موجب شکوفایی و درخشش نام حمدانیان در منابع شده است. ازای نرو شناخت منابع اسلامی تألی فشده در سد ههای چهارم تا هفتم هجری که به وقایع و حوادث دوران حمدانیان نزدیکند و نیز پژوه شهای جدید دربارۀ حمدانیان، م یتواند راهگشای محققان در شناخت اوضاع سیاسی، فرهنگی و اقتصادی این دولت باشد. در ادامه به معرفی این منابع و پژوه شها م یپردازیم.
 

متن کامل [PDF 275 kb]   (1 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/3/20 | پذیرش: 1396/3/20 | انتشار: 1396/3/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه نقد کتاب تاریخ می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | History Quarterly Book Review

Designed & Developed by : Yektaweb